Taina Sfantului Botez reprezinta usa de intrare in crestinism. Prin Botez primitorul devine membru al Bisericii crestine. In Biserica Ortodoxa , este recomandat ca copilul sa fie increstinat cat mai repede dupa venirea pe lume, incepand cu a opta zi. In practica pruncul este botezat incepand cu a patruzecea zi.

Aceasta tocmai ca si mama sa ia parte la botezul propriului copil. In ziua increstinarii copilul primeste trei taine , nu una. Si anume: Taina Sfantului botez, Taina Mirungerii si Taina Sfintei Euharistii.

Cine poate primi Botezul ?

    In Biserica Ortodoxa, orice om indiferent de varsta poate primi Taina Sfantului Botez. Botezul savarsit in numele Sfintei Treimi nu se repeta. Atat pentru aulti , cat si pentru prunci se cuvine o pregatire pentru primirea acestei taine.

Botezul trebuie primit doar de cei care cred in Dumnezeu si doresc sa devina membrii ai Bisericii.Cei adulti trebuie sa-si doreasca acest lucru si sa cunoasca adevarurile fundamentale ale credintei .

In privinta pruncilor, nasii sunt cei care sunt garanti in fata lui Dumnezeu si a oamenilor. Despre importanta primirii Botezului o arata Iisus in convorbirea cu invatatul Nicodm.

Ii spune acestuia, ca nimeni nu poate intra in Imparatia cerurilor daca nu se naste din nou. Iar aceasta nastere este din apa si din Duh. Botezul reprezinta o nastere duhovniceasca, nasterea la o noua viata, viata intru Hristos.

Cine poate fi nas de botez?

   Pot fi nasi sau nas de botez doar cei care sunt crestini ortodocsi si sunt adulti. Ei trebuie sa fie pilda de urmat pentru finutul sau finuta lor. Deaceea se cuvine sa fie crestini practicanti, sa cunoasca si sa iubeasca credinta ortodoxa.

In timpul slujbei Botezului se leapada de 3 ori de stapanirea celui rau, in numele pruncului. Si tot de 3 ori, cu fata spre Rasarit, fagaduiesc in numele pruncului ca se unesc cu Hristos. Tot acum, ei marturisec invatatura de credinta prin rostirea Simbolului de Credinta sau  a Crezului.

   Nasii sau parintii spirituali au datoria de  se ingriji de finul sau finuta lor din punct de vedere spiritual.

Cand se boteaza copilul ?

     In Biserica Ortodoxa copilul poate fi botezat cat mai repede de la nastere, incepand cu a 8 zi. Aceasta pentru a nu lipsi pe prunc de darurile pe care le primeste prin botez.

Prin aceasta Taina, el devine madular viu al Bisericii, i se iarta pacatul stramosesc. In privinta perioadei , pruncul poate primi botezul in orice zi . Chiar si in zi de post, cu conditia ca si masa dupa ceremonie sa fie de post.

In genereal se recomanda ca ceremonia religioasa sa aiba loc in zi de sarbatoare sau de dulce.
Majoritatea copiilor sunt botezati incepand cu a 40 zi de la nastere. Aceasta pentru a lua parte la ceremonia increstinarii si mama pruncului.

Cine achizitioneaza hainutele, lumanarrea si trusoul de botez ?

Parintii spirituali sau nasii au si alte responsabilitati. Ei sunt cei care se preocupa de achizitionarea celor necesare pentru Botez. Atunci cand cumpara aceste articole trebuie sa tina cont de semnificatia slujbei botezului.

Culoarea alba are o semnificatie aparte, simbolizeaza curatia sufletului. Nasii trebuie sa pregateasca pentru botez, o lumanare botez , un trusou botez  si hainute .

Lumanare de botez simbolizeaza lumina lui Hristos. Ea este tinuta in timpul slujbei de catre nasi.
Aceasta semnifica impartasirea pruncului de Lumina vesnica, de Hristos, care este Lumina Lumii.

Ce contine un trusou botez ?

Un trusou de botez trebuie sa contina cel putin urmatoarele articole:
– panza de botez sau crisma , care trebuie sa fie de culoare alba;
– prosop capison sau prosop mare alb ;
– prosop pentru preot;
– cutiuta prima suvita;
– sticluta pentru ulei ;
– fasa ;
– sapun pentru preot ;
Optional se poate adauga un cufar sau o cutie pentru transportarea hainutelor la biserica. 
  

7 thoughts on “Scurt Ghid de Botez pentru parinti si nasi in 2023

  1. Consider ca ar trebui sa fim mai responsabili atunci cand ne achizitionam produse electronice si sa avem in vedere si impactul lor asupra mediului. Acest articol m-a determinat sa reflectez asupra obiceiurilor mele de consum si sa incerc sa fiu mai ecologic.

  2. Ma bucur sa vad ca exista companii care se implica activ in reducerea deseurilor electronice si promoveaza reciclarea acestora. Este important sa constientizam cat de mare este impactul negativ al e-waste-ului asupra mediului inconjurator.

  3. Articolul este foarte interesant si ofera o perspectiva noua asupra impactului pe care il are tehnologia asupra mediului. Este impresionant cum se pot gasi solutii inovatoare pentru a reduce amprenta ecologica a produselor electronice.

  4. Multumesc pentru sfaturile utile! Acum am o mai buna intelegere a caracteristicilor pe care trebuie sa le caut atunci cand vreau sa cumpar un laptop nou. Articolul m-a motivat sa fac cercetari suplimentare inainte de achizitie.

  5. Este impresionant cat de multe detalii importante sunt luate in considerare atunci cand vine vorba de alegerea unui laptop. Apreciem efortul depus pentru a explica fiecare aspect intr-un mod accesibil chiar si pentru cei mai putin familiarizati cu tehnologia.

  6. Ma bucur ca am dat peste acest articol, deoarece eram in cautarea unui ghid simplu si eficient pentru a-mi achizitiona un laptop nou. Recomandarile prezentate sunt usor de inteles si m-au ajutat sa iau o decizie informata.

  7. Articolul este foarte bine structurat si ofera informatii clare despre cum sa iti alegi corect laptopul potrivit nevoilor tale. Sunt de acord cu recomandarile facute in ceea ce priveste procesorul, memoria RAM si spatiul de stocare.

Comments are closed.